Εκπαιδευτικές Ενότητες

Υπολογιστική Σκέψη – Διασκεδάζοντας με Γρίφους

Στο εργαστήριο Steaming the Future, οι μαθητές συμμετέχοντας σε ελκυστικές δραστηριότητες, γρίφους, διαγωνισμούς και παιχνίδια, εκτός ότι μαθαίνουν διασκεδάζοντας, συνεργάζονται, εξασκούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της παρατήρησης και του πειραματισμού. Επίσης, έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα που έχουν να επιλύσουν βιωματικά (hands-on activities) και οδηγούνται μόνοι τους στη λύση ώστε η ανακάλυψη της λύσης να τους εκπλήξει και να τους εμπνεύσει.

Ο Κόσμος της Μηχανικής

Στο εργαστήριο «Ο κόσμος της μηχανικής» οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τον Κύκλο της Μηχανικής. Στη συνέχεια σε ομάδες σχεδιάζουν έναν ουρανοξύστη, κατασκευάζουν σε ομάδες το δικό τους μοντέλο χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που έμαθαν και δοκιμάζουν την αντοχή του, τοποθετώντας τον σε έναν προσομοιωτή σεισμού. Επιπλέον λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια της οικονομικής απόδοσης και της βιωσιμότητας. Oι μαθητές/τριες επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εξερευνούν υλικά και μεθόδους και δημιουργούν συνδέσεις με την επιστήμη, τη μηχανική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά.

Βιωσιμότητα & Περιβάλλον – Το κλίμα αλλάζει, εμένα με νοιάζει

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά για το κλίμα που αλλάζει, για τις αιτίες, αλλά και τις
επιπτώσεις στον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη. Τι πραγματικά ισχύει;
Πόσο μας αφορά; Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι; Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας, αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και στοχεύει να ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο κλίμα, να κινήσει το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους ώστε να ανακαλύψουν τη σχετική γνώση με βιωματικό τρόπο καθώς και να τα ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση και να γίνουν οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες.

● Μετά το τέλος του προγράμματος τα παιδιά θα μπορούν
● Να αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στον καιρό και το κλίμα
● Θα αντιλαμβάνονται τι είναι η κλιματική αλλαγή
● Θα συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
● Να αναφέρουν γιατί έχει σημασία η κλιματική αλλαγή
● Να προτείνουν λύσεις και να σχεδιάσουν εφαρμογές

Τεχνητή Νοημοσύνη & Δημιουργικότητα

Σε αυτό το συναρπαστικό και διαδραστικό τετράωρο μάθημα, οι μαθητές δημοτικού
εισάγονται στον πολλά υποσχόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Από την κατανόηση των βασικών αρχών της τεχνητής νοημοσύνης έως την εξερεύνηση της ιστορικής εξέλιξης, των πρακτικών εφαρμογών και των ηθικών συνεπειών της, το μάθημα αυτό στοχεύει στην καλλιέργεια της περιέργειας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης στο μυαλό των μαθητών και μαθητριών. Μέσω ενός συνδυασμού συζητήσεων, πρακτικών δραστηριοτήτων και ομαδικών εργασιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και της σημασίας της στον πραγματικό κόσμο. Θα μάθουν ιστορίες για ρομπότ που λειτουργούν με τεχνητή
νοημοσύνη, θα εμβαθύνουν στις εσωτερικές της λειτουργίες και θα επιχειρήσουν ακόμη και να εισέλθουν στη σφαίρα της επιχειρηματικότητας, εφευρίσκοντας τις δικές τους συσκευές τεχνητής νοημοσύνης. Συνοψίζοντας, στο τέλος του μαθήματος οι μαθητές και οι μαθήτριες θα είναι εξοπλισμένοι όχι μόνο με μια θεμελιώδη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και με την ικανότητα να αναλύουν τις ηθικές της διαστάσεις και να οραματίζονται καινοτόμες εφαρμογές, προετοιμάζοντάς τους για έναν κόσμο που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες τις εργασίες από τα μαθήματα STEAMing the Future,
που αναφέρονται στο παραπάνω Υλικό Μαθημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαδικτυακά μαθήματα STEAMing the Future μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο STEM του Κολλεγίου Ανατόλια στη διεύθυνση

stem@anatolia.edu.gr ή στο 2310 398289