Η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στο STEM για ένα περιβάλλον και μέλλον τεχνολογικής καινοτομίας.

Σε έναν κόσμο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν το μέλλον μας μέρα με τη μέρα, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες προτρέπονται να αγνοήσουν τα στερεότυπα, να προσπελάσουν τα εμπόδια και να πετύχουν στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Ως μέλος της ομάδας F1 in Schools “AEOLOS”, και έχοντας συμμετάσχει σε πολλές άλλες δραστηριότητες STEM, έχω νιώσει τη δυναμική που έχει η συμμετοχή των γυναικών στα πεδία STEM και θα ήθελα θα αναφερθώ στη βαρύτητα της συμμετοχής των γυναικών στο STEM, καθώς και στα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς των γυναικών από κανέναν τομέα.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα πλαίσια του STEM. Ωστόσο, παρατηρεί κανείς πως σιγά σιγά η κατάσταση αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερες νέες γυναίκες εκφράζουν ενδιαφέρον και διαπρέπουν στους τομείς αυτούς. Οι γυναίκες, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες STEM αποδεικνύουν ότι το φύλο δεν πρέπει ποτέ να περιορίζει την επιδίωξή για γνώση και αριστεία. Τονίζεται επίσης, ότι κάθε κορίτσι αξίζει την ευκαιρία να εξερευνήσει τις δυνατότητές της σε αυτούς τους τομείς, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές προσδοκίες και στερεότυπα.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας για την ανάπτυξη του STEM, είναι η διαφορετικότητα. Προάγοντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, συγκεντρώνονται διαφορετικές προοπτικές, ιδέες και εμπειρίες. Όταν όλοι συνεισφέρουν τις μοναδικές τους γνώσεις, αναδύονται νέες προοπτικές, απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και πρωτοποριακές ανακαλύψεις, που έχουν όφελος σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στο STEM, πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων γενεών, ενθαρρύνοντας τα νεαρά κορίτσια να εξερευνήσουν τους τομείς του STEM, αλλά και να παρέχουμε σε αυτά ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Με την εισαγωγή της εκπαίδευσης STEM στα σχολεία και την προώθηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων όπως το F1 in Schools, μπορούμε να προκαλέσουμε ενδιαφέρον στις νέες γενιές για επιστημονική εξερεύνηση και τεχνολογική καινοτομία.

Ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ίσες ευκαιρίες, να αγνοούμε τα στερεότυπα και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο STEM. Υποστηρίζοντας ενεργά και ενδυναμώνοντας η μία την άλλη, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα μέλλον όπου οι γυναίκες θα διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας ισότιμα.

Καταλαβαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς του STEM, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες και καινοτομία. Σε αυτή την αρχή όπου οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ξεπεράσουν αρχέγονα στερεότυπα για τις θέσεις των φύλων και να επιτύχουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, στεκόμαστε όλοι και όλες δίπλα σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αλλαγή των καιρών.