Η Marie Curie (Maria Salomea Skłodowska, 1867-1934) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της ιστορίας της επιστήμης. Γεννήθηκε το 1867 στην Πολωνία και έγινε μία από τις διασημότερες επιστήμονες της εποχής της, διαπρέποντας στους τομείς της φυσικής και της χημείας.
Η έρευνα της Curie πάνω στη ραδιενέργεια αποτελεί ορόσημο στην κατανόησή που έχουμε για τις ατομικές ιδιότητες. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της Pierre Curie, κατόρθωσε να επεκτείνει τον περιοδικό πίνακα με τις αξιοσημείωτες ανακαλύψεις δύο ραδιενεργών στοιχείων, του πολώνιου και του ραδίου, έργο το οποίο έθεσε τα θεμέλια για περαιτέρω πρόοδο στην πυρηνική φυσική.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων. Το 1903, της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη συμβολή της στη μελέτη της ακτινοβολίας ενώ το 1911 της αποδόθηκε το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη του πολωνίου και του ραδίου.
Η συνεισφορά της στην επιστήμη είχε και εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στην ιατρική έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το έργο και οι αδιάκοπες προσπάθειες της Marie Curie, με τη βοήθεια της κόρης της Irène Joliot-Curie, οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων εγκαταστάσεων ακτινογραφίας, στις οποίες, παρέχοντας ακριβέστερες διαγνώσεις και θεραπείες, σώθηκαν αμέτρητες ζωές.
Με την αμέριστη αφοσίωσή της, τη διανοητικότητα και τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις της, η Marie Curie εδραίωσε τη θέση της ανάμεσα στους μεγαλύτερους επιστήμονες στην ιστορία. Η επιρροή της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στα μοναδικά επιστημονικά επιτεύγματά της. Ξεπερνώντας τις φυλετικές και τις πολιτισμικές προκαταλήψεις, έδειξε τον δρόμο για τις γυναίκες στον ακαδημαϊκό χώρο και την έρευνα.
Πηγές:
https://www.britannica.com/biography/Marie-Curie/Death-of-Pierre-and-second-Nobel-Prize
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1903/marie-curie/biographical/
https://www.mariecurie.org.uk/who/our-history/marie-curie-the-scientist
https://kids.nationalgeographic.com/history/article/marie-curie