Η δρ. Chien-Shiung Wu (1912-1997), αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ιστορία της Φυσικής, κερδίζοντας από πολλούς χαρακτηρισμούς όπως η «Πρώτη Κυρία της Φυσικής», η «Marie Curie της Κίνας», η «Βασίλισσα της Πυρηνικής Ενέργειας».

Γεννημένη στις 31 Μαΐου 1912, σε μια μικρή πόλη κοντά στη Σαγκάη της Κίνας, η δρ. Chien-Shung Wu αψήφησε τους κοινωνικούς φραγμούς που απέτρεπαν τα κορίτσια από το να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Αφού αποφοίτησε στην κορυφή της τάξης της με πτυχίο φυσικής από το Εθνικό Κεντρικό Πανεπιστήμιο στο Nanking της Κίνας, η δρ. Chien-Shung Wu ξεκίνησε ένα ακαδημαϊκό ταξίδι που την οδήγησε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1936 έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όπου απέκτησε το διδακτορικό της. στη Φυσική το 1940. Η ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία την οδήγησε να διδάξει σε καταξιωμένα ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Princeton University και το Smith College.

Σημείο ορόσημο στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στο Manhattan Project κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εργαζόμενη στο εργαστήριο Substitute Alloy Materials (SAM) στο Columbia University, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη ανιχνευτών ακτινοβολίας και στον εμπλουτισμό ουρανίου, τα οποία αποτέλεσαν απαραίτητα στοιχεία για τους στόχους του έργου. Μεταπολεμικά, η δρ. Chien-Shung Wu συνέχισε το επιστημονικό της ταξίδι στο Columbia University, εμβαθύνοντας στην έρευνα για την αποσύνθεση beta.

Το κορυφαίο της επίτευγμα ήρθε το 1956 όταν οι φυσικοί δρ. Tsung Dao Lee και δρ. Chen Ning Yang βασίστηκαν στην έρευνά της για να διεξαγάγουν ένα πείραμα που θίγει τη διατήρηση της ισότητας κατά την αποσύνθεση beta (conservation of parity in beta decay). Το πρωτοποριακό «Πείραμα Wu», που διεξήχθη με τη χρήση κοβαλτίου-60, παρείχε εμπειρικά στοιχεία που ανέτρεψαν τις καθιερωμένες επιστημονικές αντιλήψεις. Οι δρ. Tsung Dao Lee και δρ. Chen Ning έλαβαν το Νόμπελ Φυσικής το 1957, αλλά ο κεντρικός ρόλος της δρ. Chien-Shiung Wu δεν έλαβε τη δέουσα αναγνώριση.

Παρά τις φυλετικές προκαταλήψεις, η επιστημονική κληρονομιά της δρ. Chien-Shiung Wu έμεινε στην ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως πρόεδρος της American Physical Society το 1975 και έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Wolf Prize in Physics το 1978. Οι συνεισφορές της επεκτάθηκαν πέρα από τη Φυσική, στη βιολογία και την ιατρική, με χαρακτηριστικό σημείο την εξερεύνηση των μοριακών αλλαγών στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση της δρεπανοκυτταρικής νόσου.

Η αξιοσημείωτη καριέρα της δρ. Chien-Shiung Wu, οι προκλήσεις που ξεπέρασε καθώς και η πρωτοποριακή δουλειά της την καθιστούν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές, με την κληρονομιά της να αποτελεί απόδειξη της δύναμης της διανόησης και της αδιάκοπης αναζήτησης της επιστημονικής αλήθειας.

 

Πηγές:

https://ahf.nuclearmuseum.org/ahf/profile/chien-shiung-wu/

https://www.nps.gov/people/dr-chien-shiung-wu-the-first-lady-of-physics.htm

https://journals.aps.org/pr/abstract/10.1103/PhysRev.105.1413

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2021/12/13/chien-shiung-wu-biography-physics-grandmother/

https://massivesci.com/articles/meet-the-first-lady-of-physics-queen-of-nuclear-research-and-destroyer-of-natural-laws/