Contributor of science, irresistible of numbers and alchemist of symbols.
Ada Lovelace, η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο
Η Ada Lovelace ήταν Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της στον προτεινόμενο μηχανικό υπολογιστή γενικής χρήσης του Charles Babbage, τον Analytical Engine. Γεννημένη στο Λονδίνο το 1815, η Lovelace ήταν κόρη του διάσημου ποιητή λόρδου Βύρωνα και της συζύγου του, Anne Isabella Milbanke.
Η Lovelace ήταν προικισμένη μαθηματικός από νεαρή ηλικία και εκπαιδεύτηκε στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες από μερικούς από τους σημαντικότερους επιστήμονες και μαθηματικούς της εποχής της. Το ενδιαφέρον της για το έργο του Babbage ξεκίνησε όταν παρακολούθησε μια διάλεξή του το 1833. Τα σχέδια του Babbage για την Αναλυτική Μηχανή του ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός υπολογιστή και η Lovelace γοητεύτηκε από τις δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει αυτό.
Ο Babbage ζήτησε από τον Lovelace να μεταφράσει ένα άρθρο σχετικά με την προτεινόμενη μηχανή του από τα γαλλικά στα αγγλικά. Το έκανε αυτό και πρόσθεσε τις δικές της εκτενείς σημειώσεις, οι οποίες κατέληξαν να είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από το αρχικό άρθρο. Σε αυτές τις σημειώσεις, η Lovelace περιέγραφε πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κώδικες για τη συσκευή, ώστε να χειρίζεται γράμματα και σύμβολα καθώς και αριθμούς. Έγραψε επίσης αυτό που σήμερα θεωρείται ο πρώτος αλγόριθμος που προοριζόταν για επεξεργασία από μηχανή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Lovelace θεωρείται ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών στον κόσμο.
Το έργο της Lovelace πάνω στην Analytical Engine πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά είχε βαθύτατο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σύγχρονης πληροφορικής. Οι ιδέες της σχετικά με την Analytical Engine δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του 1840 και μόλις τη δεκαετία του 1940, με την ανάπτυξη των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, το έργο της Lovelace άρχισε να λαμβάνει την αναγνώριση που του άξιζε.
Σήμερα, η Lovelace γιορτάζεται ως πρωτοπόρος της επιστήμης των υπολογιστών και ως σύμβολο για τις γυναίκες στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το έργο και η κληρονομιά της συνεχίζουν να εμπνέουν γενιές επιστημόνων και μηχανικών σε όλο τον κόσμο.
Πηγές:
- Ada Lovelace Biography: https://www.biography.com/scholar/ada-lovelace
- Ada Lovelace & Charles Babbage: https://www.britannica.com/biography/Ada-Lovelace
- Ada Lovelace and the Analytical Engine: https://www.computerhistory.org/babbage/adalovelace/
- Ada’s Algorithm: How Lord Byron’s Daughter Ada Lovelace Launched the Digital Age by James Essinger