«Η επιστήμη και η καθημερινή ζωή δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαχωρίζονται».

Η Rosalind Franklin (1920-1958) ήταν Βρετανίδα χημικός και κρυσταλλογράφος ακτίνων Χ που συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη της δομής του DNA. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, σπούδασε στο Newnham College του Cambridge και αργότερα εργάστηκε στο King’s College, στο οποίο ξεκίνησε να μελετά συστηματικά τη δομή του DNA. Το έργο της αφορούσε τη χρήση τεχνικών περίθλασης ακτίνων Χ για τη λήψη εικόνων ινών DNA, οι οποίες παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για την ανακάλυψη της δομής της διπλής έλικας.

Οι εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ της Rosalind Franklin χρησιμοποιήθηκαν από τους James Watson και Francis Crick στον επιτυχή προσδιορισμό της δομής του DNA. Ωστόσο, η Rosalind Franklin δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε για τη συνεισφορά της. Νικήθηκε από τον καρκίνο το 1958, τέσσερα χρόνια πριν απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής στους Watson και Crick (1962).

Σήμερα, το όνομα της Rosalind Franklin αναγνωρίζεται ανά την υφήλιο ενώ η συνεισφορά της στην επιστήμη λαμβάνει τη δέουσα εκτίμηση. Καθιερώθηκε ως μια πρωτοπόρος επιστήμονας που άνοιξε το δρόμο για μελλοντική έρευνα στον τομέα της μοριακής βιολογίας, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες του σήμερα αλλά και του αύριο.

Πηγές:

Franklin, R. (1953). The technique of and some results from studies of the fine structure of

biological molecules by X-ray analysis. Acta Crystallographica, 6(6), 679-685.

Franklin, R. E., & Wilkins, M. H. (1953). Molecular configuration in sodium thymonucleate.

Nature, 171(4356), 740-741.

Franklin, R. E. (1953). The fine structure of synthetic polypeptides and proteins. Nature,

171(4361), 940-942.

Franklin, R. E. (1953). A preliminary account of the results obtained with synthetic polypeptides.

Cold Spring Harbor Symposia on Quantitative Biology, 18, 163-174.